Home

e-books: algemene informatie

Welke e-books bieden wij aan?

In onze catalogus bieden wij meerdere formaten e-books aan. Hieronder vindt u een overzicht van deze verschillende formaten. Met welk formaat u te maken heeft, is te lezen in het veld 'Formaat'. U vindt dit veld bij de specificaties op de productpagina van het e-book.

 Formaat Omschrijving Benodigde softwareGratis download
 NON-DRM PDF  PDF bestand zonder beveiliging  Adobe PDF Reader  Download
 DRM PDF  PDF bestand met DRM beveiliging  Adobe PDF Reader  Download
 Watermarked PDF  PDF bestand met watermerk van de gebruiker  Adobe PDF Reader  Download
 NON-DRM EPUB  EPUB bestand zonder beveiliging  Adobe Digital Editions  Download
 DRM EPUB  EPUB bestand met DRM beveiliging  Adobe Digital Editions  Download
 Watermarked EPUB  EPUB bestand met watermerk van de gebruiker  Adobe Digital Editions  Download

Programmatuur

Om een e-book te kunnen openen op uw computer heeft u een programma (software) nodig. In het veld 'Benodigde software' van bovenstaande tabel ziet u programma's van Adobe staan waarmee u dat formaat e-book kunt openen. In de laatste kolom vindt u een downloadlink waarmee u dit programma gratis kunt downloaden. Indien u nog geen Adobe ID heeft (een gratis account om gebruik te maken van Adobe producten) dan kunt u dit hier aanmaken.

Let op!
Voor DRM-beveiligde EPUB-bestanden is het belangrijk eerst het Adobe-account aan te maken en de benodigde software te installeren vóórdat u het e-boek downloadt. Hiermee voorkomt u dat het e-book wordt geregistreerd onder een 'anoniem' account waardoor het niet meer gekopieerd kan worden naar e-reader, computer of tablet.

Beveiliging: Adobe DRM

Digital Rights Management (DRM) is het systeem waarmee e-books beveiligd worden tegen illegaal kopiëren. Het is een stukje software in het e-book dat restricties aan de gebruiker oplegt op het gebied van bijvoorbeeld: het aantal computers waarmee het e-book geopend kan worden, of het e-book geprint kan worden en zo ja, hoe vaak? De mate van deze restricties wordt bepaald door de uitgever en kan dan ook verschillen per e-book.

Voor EPUB-bestanden met DRM-beveiliging is een Adobe-account en het programma Adobe Digital Editions nodig en zal het apparaat waarop u het e-book wilt lezen met hetzelfde Adobe-account geautoriseerd moeten zijn. Het e-bookbestand mag op maximaal zes andere apparaten worden geplaatst. Elk apparaat moet daarbij aan hetzelfde Adobe-account zijn gekoppeld. 

Beveiliging: Watermerk

Een steeds meer gebruikte vorm van beveiligen. In tegenstelling tot DRM geeft het watermerk geen restricties aan de gebruiker en is dus gebruiksvriendelijker. Deze beveiliging legt bepaalde persoonlijke gegevens van de gebruiker vast in het document (zoals de naam en het e-mailadres), zodat in geval van illegaal kopiëren herleid kan worden wie de verantwoordelijke is.

EPUB-bestanden met deze beveiliging kunnen op ieder apparaat dat EPUB-bestanden ondersteunt worden gelezen. Er is geen limiet aan het aantal apparaten en er is ook geen Adobe-account nodig.

ACSM-bestanden

Wanneer u een e-book downloadt met DRM beveiliging, dan ontvangt u een hyperlink waarmee u een ACSM-bestand kunt downloaden. Dit bestand is in principe de licentie voor het downloaden van het e-book en zal de link maken tussen de e-bookdownload en het programma Adobe Digital Editions waarmee u het e-book kunt binnenhalen en lezen. Dit alles speelt zich op de achtergrond af. Indien u Adobe Digital Editions op uw computer geïnstalleerd heeft, dan zal bij het klikken op de hyperlink in de mail uw e-book downloaden en openen in het programma. 

Windows en Mac

Alle door ons aangeboden e-books kunnen worden geopend en gelezen op zowel Windows als Mac systemen. Van alle hierboven genoemde programma's voor het openen van e-books worden Windows en Mac versies aangeboden door Adobe. U dient er wel op te letten dat u de juiste versie download voor uw besturingssysteem.

Apparaten

Alle door ons aangeboden e-books kunnen worden geopend en gelezen op alle gangbare e-readers, smartphone's (zowel iPhone als Android) en tablets (zoals iPad, Galaxy, Toshiba). Voor het lezen op smartphone of tablet dient wel de juiste app te worden gedownload. Op de iPhone en iPad kunnen e-books geopend worden met iBooks. Op een Android smartphone of tablet kunnen hiervoor diverse apps gebruikt worden, zoals Aldiko, Bluefire Reader, Kobo for Android of Google Play Books.